Profil Sekolah SK Sogo Sogo

- 07:50

Sekolah Kebangsaan Sogo-Sogo dibuka pada 01.01.1980 dan dikenali dengan nama Sekolah Rendah Kebangsaan Sogo-Sogo Kinabatangan. Seramai 45 orang murid diambil sebagai pelajar yang pertama belajar di sekolah ini. Guru Besar yang pertama yang menjalankan tugas ialah En. Duisan bin Undoi berasal dari kampung Malinsau, Ranau. Pada mulanya sekolah ini tidak mempunyai bangunannya sendiri. Ketika itu, murid belajar di bangunan balairaya yang diubahsuai menjadi bilik pembelajaran. Selain dari itu, penduduk kampung telah bergotong-royong membuat pondok sekolah untuk sementara waktu. Pondok tersebut tidak mempunyai lantai.

            Pertambahan murid dan guru dari masa ke semasa mendorong pihak Jabatan Pelajaran meluluskan projek kilat bagi mengatasi masalah ketiadaan bilik darjah dan rumah guru yang khusus dan lebih selesa. Pada tahun 1986, bangunan projek kilat yang terdiri dari sebuah unit bangunan tiga bilik darjah dan sebuah rumah guru (kembar) bagi tempat tinggal guru-guru telah siap dibina.

            Pada tahun 1999 sekolah ini telah mendapat projek daripada bank dunia, dimana dibawah projek ini sekolah telah mendapat sebuah bangunan tambahan tiga bilik darjah dan sebuah rumah guru (kembar). Sehingga kini, sekolah ini mempunyai dua blok bangunan dan dua buah rumah guru empat unit daripada bantuan kerajaan. Selain itu, sekolah ini turut mempunyai sebuah pusat sumber dan sebuah rumah tumpangan bagi pelajar yang jauh dari sekolah. Ke dua-dua bangunan tersebut adalah bantuan daripada projek ADUN N.40 Kuamut dan P.162 Parlimen Kinabatangan. Buat masa kini, jumlah murid di sekolah ini adalah seramai 174 orang dengan 13 orang guru dan 3 kakitangan bukan mengajar.

SENARAI NAMA GURU BESAR YANG PERNAH MENJALANKAN TUGAS DI SEKOLAH SK. SOGO-SOGO 

EmoticonEmoticon

Next Post This Older
 

Start typing and press Enter to search